Učinki

ORIENTALSKI PLES

ZAKAJ ORIENTALSKI PLES

Dodatno

PLES KOT UMETNOST
Ples je najstarejša oblika umetnosti. Plešemo, da se gibljemo, sproščamo, izražamo, ustvarjamo, krepimo… Ples je poleg hoje gotovo najbolj naravna oblika gibanja, ki krepi naše kosti, sklepe, mišice in posredno vse organe, hkrati pa nas sprošča, razveseljuje, plemeniti ob glasbi in spodbuja ugodne občutke. 

ZAKAJ IZBRATI ORIENTALSKI PLES
Obnovite svoje telo, radost in veselje do življenja z orientalskim plesom. Orientalski ples so si prisvojile vse ženske tega sveta zaradi njegovega univerzalnega jezika:
1. zanj nismo nikdar prestare, preokorne, pregrde ali pretežke;
2. gib ni osredotočen na korake, ampak na kroženje, pozibavanje, tresenje in sukanje medenice ter prsnega koša oziroma celega trupa.
Njegov namen je sprožiti notranje gibanje, ki plesalki vrača voljo, moč in radost. Ples je kot plamen, ki plesalki in drugim s svojo energijo osvetljuje pot. 
 
PREBUDITE DUHOVNE ISKRE
V primerjavi z zahodnimi plesi je orientalski ples bolj meditativen in mističen. Skozi ples lahko začutimo brezpogojno ljubezen, svobodo in predanost. S plesom lahko začnemo častiti Boginjo v nas. Plesalka, ki pleše božanstvu, sama postane božanstvo; gibi, ki jih izvaja, pa so le pripomočki na njeni poti k neskončnemu občutku svobode, gibčnosti, ustvarjalnosti in predvsem življenjski moči. Ta ples prebuja našo pravo naravo in nas povezuje z neskončno in vsem dostopno univerzalno modrostjo.

ZGODOVINA ORIENTALSKEGA PLESA
Orientalski ples kot ena od številnih plesnih zvrsti izhaja v svojih osnovnih prvinah – pozibavanju in sukanju medeničnega predela – iz starodavnih obredov rodnosti in plodnosti.
S prihodom na kraljeve dvore je postal izrazito erotično obarvan in takega si večina predstavlja še danes.
S selitvami ljudstev so se plesi z vzhoda širili proti zahodu, se mešali z drugimi, spreminjali skozi čas, prilagajali in ohranjali. Današnji pojem orientalskega plesa zajema veliko bogastvo folklor od Indije, Pakistana, Afganistana, držav nekdanje Sovjetske zveze, Perzije, držav Bližnjega vzhoda, Turčije, nekdaj turškega Balkana, Arabskega polotoka in držav severne Afrike vse do Španije in flamenka. Poustvarjajo se stari, že skoraj pozabljeni plesi, nastajajo novi, z ohranjanjem tradicije plesov Orienta pa se ohranjajo predvsem njihovi bistveni in nepogrešljivi izrazni elementi.
Orientalski ples, kot ga danes poznamo na zahodu, je moderna mešanica folklornih plesov vzhoda, ki so ga sooblikovale tradicionalne ženske skupaj s plesalkami z zahoda in nima več veliko skupnega z vzhodno tradicijo.

OSTALE VSEBINE

Vadba Biti Ženska
Urnik in cenik
Redna vadba
Kaj krepimo
Učinki
Vadba in nosečnost
Plesna terapija Zaar
Galerija
Mirjam M. Korez
Koledar dogodkov