LASJE - ZAKAJ SE MI REDČIJO IN IZPADAJO?

LASJE - ZAKAJ SE MI REDČIJO IN IZPADAJO?

Članek Karma +, julij, avgust 2018

Kategorija: EKO NEGA LAS IN KOŽE

Redčenje in izpadanje las sta ne samo pri moških, pač pa tudi pri ženskah vedno pogostejši težavi. Ko oseba doživi šok in najde šope las pri česanju ali zjutraj na blazini, gre po navadi najprej do frizerja, ki predlaga posebne kemične šampone in maske. Ti imajo stranske učinke in stanje še poslabšajo, v najboljšem primeru pa ne učinkujejo.
Ta sredstva ne morejo delovati, saj jih ponujajo iste multinacionalke, ki prodajajo konvencionalne izdelke za lasišče in lase, ki pripeljejo stranke do težav. Veliko je tudi zavajanja o naravnem izvoru kozmetičnih izdelkov. V Evropi namreč velja zakon, da se na vsak kozmetični izdelek, ki vsebuje 1.5 odstotka rastlin, ostalo je lahko kemija, sme napisati, da je naraven. Frizerji vas zato pogosto prepričujejo, da barvajo z naravnimi barvami. Celo v bio trgovinah prodajajo psevdo naravne barve za lase, ki vsebujejo eno ekološko in drugo kemično komponento. Prepričajte se torej, da ima izdelek za lase v celoti enega od ekoloških certifikatov.

PRENEHAJTE UPORABLJATI KEMIČNE PREPARATE
Ko prva strategija ne deluje, se ljudje zatečejo v lekarno, kjer že poleg omenjenih šamponov lahko kupijo tudi tablete z minerali in vitamini, ki bi naj pospešili rast las. Logika pomanjkanja hranil seveda služi potrošniški logiki. Pravi vzrok težav pa je v povečani vsebnosti strupenih snovi v telesu, ki izpodrivajo hranila, zato teh primanjkuje. 
 Ko tudi druga strategija ne deluje, je na vrsti obisk pri zdravniku in dermatologu. Ljudje pozabljajo, da je današnja medicina močno pod vplivom kemične industrije in farmacije. Zelo redki ozaveščeni zdravniki bodo odsvetovali konvencionalne frizerske izdelke. Večinoma bodo predlagali proti izpadanju las farmacevtska sredstva in zdravniške posege, ki so invazivni in dragi, vendar vseeno ne zagotavljajo pozitivnih rezultatov. Vzroki izpadanja las so večinoma kemijske zastrupitve las, lasišča in telesa, zato je treba preprečiti vnos strupenih kemičnih preparatov na kožo in lase ter spremeniti nekaj slabih navad in predstav o sebi. 

ŠTIRJE VZROKI ZA IZPADANJE LAS
1. TEŽAVE S ŠČITNICO
Veliko žensk, ki imajo težavo s ščitnico in že od najstniških let uživajo hormonske tablete, ima zelo razredčene lase. Večina poroča o težavah z utrujenostjo, ki jih je pripeljala do rednega jemanja hormonskih zdravil. Počutijo se ujete v svoji situaciji in občutijo nemoč, da bi karkoli spremenile. Kar nekaj se jih je s tem soočilo kasneje v življenju, ko so rodile in jim je otrok, partner ali situacija v službi povečal(a) občutek brezizhodnosti in nerešljivosti. Opažam, da so vdane v svojo usodo in da dostikrat zavrnejo predloge za izboljšanje stanja svojih las z izgovori, da je njihovo stanje dedno, se jim ne ljubi redno oljiti lasišča ali pa da jim kateri od rastlinskih pripravkov tako smrdi, da ga ne bodo uporabljale. Včasih se pritožijo nad novim barvnim odtenkom las, ki ga omogočajo rastline. Te osebe so po navadi poslovno zelo uspešne, saj moderni poslovni sistem rad izkorišča njihovo agresijo, ki je obrambni mehanizem prikrite negotovosti. A čeprav se nekatere še naprej pritožujejo nad neprijetnostmi, ki jih imajo zaradi postopkov, so rezultati tako očitni, da postajajo vedno bolj zadovoljne.
2. ZAKISANO LASIŠČE
Zakisano lasišče, ki povzroča šibke lasne korenine, kar vodi do tanjšanja in izpadanja la,s je po vsej verjetnosti posledica prevelike zakisanosti telesa ali pomanjkanja nekaterih hranil. Iz izkušenj lahko povem, da je do hitre izgube las pri mojih strankah prišlo, ker so imele v telesu povečano količino težkih kovin ali pa neuravnovešeno prehrano z veliko živalskimi beljakovinami ali pa po drugi strani z veliko surovega sadja in zelenjave, predvsem razhudnikov. Sezonsko izpadanje las, še posebej jeseni ni naraven pojav, morda ste se poleti le preveč najedli paradižnika. Lasje se lahko razredčijo tudi zaradi anemije. To se dogaja ženskam, ki majo zelo močne in boleče menstruacije.
3. VEČJI PSIHIČNI STRES
Lasje lahko popolnoma izpadejo le na določenih mestih – v obliki otočkov zaradi večjega psihičnega stresa, kot so izguba ljubljene osebe, stres, izčrpanost in strah. Takšno psihično stanje še poveča škodljive kemične učinke konvencionalne lasne kozmetike. Vzpostavi se neke vrste negativni psihični krog odvisnosti. Oseba si močno želi izhoda iz stresnega stanja, vendar ji strupi, ki jih nanaša z rednim kemičnim barvanjem, to otežujejo in jo držijo v tem stanju. Kot je to običajno, krogov odvisnosti ne moremo prekiniti neposredno na psihični ravni, ampak začnemo s spremembami konkretnih navad. V tem primeru s prehodom na ekološke rastlinske preparate za nego las in lasišča. Olajšanje, ki ga pri tem začutijo take osebe, je za nepoznavalca skoraj neverjetno. Končno ves njihov trud, da bi negativno razpoloženje obrnile v pozitivno smer, podpira tudi njihovo telo in učinki so hitro vidni. Podobno, kot če se dolgo časa trudiš speljati z avtom ob pritiskanju na plin, vendar z zategnjeno ročno zavoro. Naravna nega las takim osebam izredno pomaga in otočki neporaščenega lasišča se začnejo počasi prebujati in poraščati z mladimi lasmi. Psihični stres povzroči upad življenjske energije in občutek staranja. Boj proti temu v smislu ohranjanja mladosti ženske zlahka in hvaležno zamenjajo za pozitivno obnovo in regeneracijo, ki jim daje občutek vrednosti in zrelosti. 
4. KONVENCIONALNA SINTETIČNA NEGA
V zadnji skupini so osebe, ki desetletja brezskrbno sledijo modnim trendom in nasvetom frizerja, dokler se ne pokažejo težave. Tanjšanje in izpadanje las potencira konvencionalna kemična nega. Temu je podvržena večina moških in žensk. Kemično barvanje las trajno poškoduje lase, Jih naredi lomljive, slamnate, začnejo se cepiti in tanjšati. Večina žensk si z rednim kemičnim barvanjem las v roku 20-30 let tudi za polovico razredči lase. Nekatere kemične sestavine, kis se jih uporablja predvsem za oblikovanj las, pa vsebujejo smole, silikone in PVP-je, ki dajejo na laseh efekt polivinil vrečke, kar lase dolgoročno tudi slabi.
 
Recept za prenehanje izpadanja las je v osnovi in če povemo na kratko, precej preprost: zamenjajte svoje izdelke za lase z naravnimi (takimi, ki imajo za to tudi certifikat!). Namenite več pozornosti izbiri svoje prehrane in prihodnjič namesto v klasični frizerski salon raje zavijte v ekološkega, kjer bo za vaše lase poskrbljeno na najboljši mogoč način.

Mirjam M. Korez, univ. dipl. biologinja Živa Center, projekt »Biti Ženska«

Prvi ekološki frizerski salon, Živa Center, Tomačevo 27, 1000 Ljubljana
Naročanje in informacije: 041404773, Mirjam