PARTNERSKI ODNOSI

PARTNERSKI ODNOSI

ŽENSKE IN MOŠKI NISMO ENAKI

Kategorija: PARTNERSTVO

Z Mirjam Mihelčič Korez, terapevtko, ustanoviteljico Živa centra in učiteljico o ženskosti, partnerskih odnosih in seksualnosti, plesalko orientalskega plesa in trans plesa Zaar, sva se lotili partnerstva – področja, o katerem nikoli ne vemo dovolj in s katerim ima marsikdo veliko težav.
Priznam, da je najin pogovor postavil na glavo marsikatero moje dosedanje prepričanje. Pravi, da se to zgodi tudi ženskam, ki pridejo na njene delavnice, a ko naredijo potrebne spremembe, so bolj zadovoljne in naknadno razumejo njene napotke. Učenje, ki ga posreduje temelji na njenih izkušnjah v partnerskem odnosu z možem Marjanom Korezom, ki že več kot 30 let intenzivno preizkuša in raziskuje partnerske odnose. Potrditev in nadgraditev svojih idej pa je pridobila na predavanjih in osebnih pogovorih s profesorico dr. Vesno Godina, ki ima že več let cikluse predavanj v Živa Centru. Naslednji ciklus predavanj se prične v septembru.
»Ljudje smo kulturna bitja,« pravi. »Ne obnašamo se naravno, ampak smo produkt kulture. Norme in pravila za odnose med moškimi in ženskami ter med starši in otroci ne usmerjata več religija ali znanost, temveč dobičkonosno naravnani neoliberalni kapitalizem, potrošništvo. Vse se trži, naša življenja, odnosi, zdravje, čustva …« 
»Želimo si ponoviti celostno izkušnjo, ki smo jo doživeli z mamo, brezpogojno ljubezen, ki pozneje v svetu ne obstaja več. Obstaja le spomin na edinstveni občutek popolne izpolnjenosti. Tega se ne da več ponoviti. Prav ta naša nezmožnost zadovoljitve občutka enosti nas dela ranljive in prav to nezmožnost kapital (reklame, filmi) s pridom izkorišča, da lahko z nami manipulira in nam vsiljuje standarde. Na žalost je tudi večina alternativnega gibanja usmerjenega v iskanje te izpolnitve. Svetujejo nam naj negujemo svojega notranjega otroka, da poiščemo dušo dvojčico, da sledimo svojim ugodjem… Vsa ta iskanja in napačne strategije vodijo v infantilno stanje. In to kapital potrebuje, neodrasle ljudi, ki trošijo in usmerjajo svojo energijo v nedosegljiv cilj. 
»Do ljubezni nas pripelje le red v družini, kjer partnerja stojita drug poleg drugega, kjer je moški prvi, da se lahko ženska na njega nasloni, ko ga potrebuje in šele nato pridejo na vrsto otroci. Zato se moramo zavedati, da ni s pogojno ljubeznijo nič narobe – če nekaj damo, dobimo nazaj, gre za pretok daj-dam. Če nekdo samo daje, drugi pa dobiva, odnos postane nevzdržen,« poudari ga. Korez.
Ženska hoče biti enaka moškemu
 »Ženske silijo v ospredje in postanejo lahek plen potrošniških idej.« pove. »Slovenke se še borijo za enakovrednost, kar je neumno, saj smo moške že zdavnaj porazile. Moški nimajo več svoje pozicije v partnerstvu in družini. Ženske hočejo biti enake s svojo idejo o moških, tekmujejo in se primerjajo v službi ter doma. Ne zavedajo se, da lahko vladajo moškim preko svoje libidinalne moči in različnosti.« Moški in ženske imamo različna telesa in različne vloge. Vloge sicer lahko zamenjamo, a kaj bomo s tem pridobili?
»Ženska lahko ohranja ogenj seksualnosti v partnerskem odnosu in skrbi za zdravje družine preko kuhanja. Nekdo se mora vsak dan s tem ukvarjati, drugače družina in odnos razpadeta. Lahko tudi moški, vendar bo v tem primeru on doma nadrejen. Zdaj ženske potrošijo vso energijo na delovnem mestu, v službi kapitala,« opozarja. »Ženska na zahodu še zdaleč ni svobodna. Vpeta je v delo in dom, svojo moč nežnosti in ljubezni je zamenjala za učinkovitost. Res je, da ima denar in zaradi tega ni več podrejena, a posledično ni ljubljena, saj je ljubljen lahko samo tisti, ki je podrejen!« me preseneti. »Primarna matrica odnosov je odnos mama-otrok, torej nimamo matrice enakovrednosti – vsi smo bili dojeni, mama nam je nadrejena, nadrejen človek daje, podrejen pa je ljubljen,« pojasni. »Problem v družini in družbi je, da ni ženska moškemu nikjer več podrejena, torej ni ljubljena in posledično se izčrpa.«
Pa se še da narediti korekcijo? »Potrebna je vzpostavitev reda,« odvrne. »Moški mora spet stopiti na prvo mesto z disciplino in usmeritvijo (mora odrasti), ženska pa mora narediti prostor, da bo na nekaterih področjih spet podrejena in se bo lahko zanesla na moškega. Za žensko, ki pride k meni po nasvet, sama stopim na mesto moškega, da ji pokažem kje je njeno mesto in njena moč,« odvrne.
In kako najdeš odraslega moškega? »To je zgrešena pot,« me ustavi. »Zdaj se partnerja išče. Ampak ljubezen ni trgovina. Ženska, ki stoji na svojem mestu z jasno vizijo v življenju, bo ustvarila okoli sebe harmoničen prostor za prijateljstva in partnerstvo. »Partnerstvo se kreira, ko si sam, z delom na sebi« nadaljuje. Odrasla ženska, ki pozna svojo moč, prepozna odraslega moškega.
Potem vse ustvarjamo sami? »Za žensko je pomembno, kaj govori, kaj si o sebi misli in kje je njen fokus, saj je to vibracija, ki ustvarja. Če si vsak dan govori, da je grda, predebela, nesposobna, neumna, se primerja s podobami in idejami iz časopisov in filmov, ustvarja okoli sebe polje nesprejemanja. Čudno je pričakovati, da te bo imel nekdo rad, če se sam ne maraš. Za partnerstvo je potreben skupen projekt in vizija.
Kaj pa če srečaš nekoga neprimernega, ki te močno privlači? »Če si odrasla oseba, brez obotavljanja odkloniš.«
Spremembe
»Ženskam pokažem, kakšna je njihova vloga in moč. Postavi se na pravo mesto. To naredimo s pomočjo delavnic in individualnih svetovanj. Ko izbirate pomoč je pomembno vedeti, da ti lahko pomaga pri partnerstvu samo nekdo, ki živi uspešno intimno partnerstvo.

članek Suzy, petek 15. julija 2016
Mirjam M. Korez, univ. dipl. biologinja
projekt “Biti Ženska”, Živa Center, Tomačevo 27, 1000 Ljubljana