ZAKAJ SI BARVATE LASE?

ZAKAJ SI BARVATE LASE?

LEPI STE, TAKŠNI KAKRŠNI STE

Kategorija: EKO NEGA LAS IN KOŽE

Barvanje las s konvencionalnimi barvami niti približno ni zdravo, mnogi se zanj odločijo celo iz povsem napačnih razlogov. Pogosto se v ozadju skriva želja po večji samozavesti ali ugajanju okolici. 

Avtor: Mirjam M. Korez, univ. dipl. biologinja, Živa Center, projekt »Biti Ženska«
Karma +, članek september, oktober 2018  

Princip vsakega konvencionalnega barvanja na katerikoli barvni odtenek je vedno enak. Najprej je treba popolnoma razbarvati naravne lasne pigmente in nato dodati sintetične. Lase razbarvata peroksid in amoniak. Poškodujeta lasno povrhnjico, prodreta v skorjo las do pigmentnih celic in jih razbarvata. To pomeni, da celice las odmrejo. Namesto živih in zdravih las imamo po kemičnem barvanju na glavi mrtvo strukturo, ki več ne opravlja svoje funkcije antenic, ki sprejemajo in oddajajo informacije. 
 Po barvanju je torej poškodovana celotna struktura las, ne le kutikula na površini, kakor nam to razlagajo v oglasih za konvencionalne lasne izdelke. Prav zato nobena maska, silikoni in drugi preparati za obnovo nikoli dolgoročno ne regenerirajo las. Sprememba je le začasna in kemično barvani lasje so videti čudovito le, ko pridemo od frizerja. Barvni prelivi delujejo enako, le da se pigment hitreje spira in če se veselite, ker imate barvo brez amonijaka, vam moram povedati, da so ga nadomestili z amonijevimi solmi (MEA, TEA, DEA, PPD), ki so pa še bolj strupene.
Zakaj se torej toliko žensk (in tudi kakšen moški) še vedno odloča za konvencionalno barvanje las in beljenje? Seveda zato, ker si želijo biti lepe(i). Želje pa vedno izvirajo iz naših potreb in osebnosti. Poglejmo torej, kaj nam barvanje las sporoča o nas samih.
Lepota osebe je odvisna od njenega žara, osebnosti in ne od barvnega odtenka las.

RAZLOGI ZA BELJENJE LAS
1. MIŠJA SIVA BARVA LAS – UKANA ALI DEJSTVO?
 Veliko žensk je prepričanih, da ima dolgočasen mišje siv odtenek las. To je bil desetletja nazaj trik frizerjev za ženske, ki se niso želele barvati. Ta ukana se je prijela in postala »kredibilno dejstvo«. Resnica pa je taka, da smo različni in je naša pigmentacija las originalna. Najbolj pristaja naši barvi kože in barvi očem. Odtenki, ki variirajo od našega naravnega tona za odtenek ali dva pa so odtenki, kjer še ostajamo pristni in v skladu s svojo energijsko frekvenco. Harmonično je tudi barvanje sivih las na barvo, ki ste jo imele v mladosti. Vsekakor vsako rastlinsko barvanje, ki lase krepi, obnavlja in jim daje volumen, doprinese k pozitivni samopodobi. Ženske pa se prepogosto prepustijo trendom in mnenjem frizerjev, ki jih upravlja potrošniški kapitalizem. 
 2. NESAMOZAVEST, NEZADOVOLJSTVO, MAINSTREAM
 Vzrok za prepuščanje trendom je nesamozavest, kot tudi osebno nezadovoljstvo, za katero prav gotovo ni kriva barva las. Duh časa narekuje, da moramo priti do spremembe in zadovoljstva v trenutku, zato se radi podvržemo škodljivim posegom, med katere spada tudi kemično barvanje las. Seveda vse skupaj podpihuje modna industrija, ki zapoveduje smernice. Da se počutimo sprejete, pa večina sledi mainstreamu in tako imamo v Sloveniji že skoraj vsako tretjo žensko pobarvano na blond. Ta barvni odtenek, ki močno poškoduje lase, je trenutno zelo moderen, saj sovpada z idealom večne mladosti. 
 3. TREND VEČNE MLADOSTI 
 Blond barva las je postala zakonitost za seksapilnost, mladost in priljubljenost. Ta trend je postavila privlačna Marylin Monroe. Prav zato veliko moških zapoveduje svojim partnericam svetlolaso podobo. Ženske podležejo moški želji in se pustijo instrumentializirati. Zahteve takega moškega kažejo, da partnerice pravzaprav sploh ne vidi, ampak jo uporablja kot predmet, s katerim se lahko postavlja. Tu se vsekakor postavlja vprašanje identitete, ki ni nekaj, kar z leti najdemo, ker identiteta ni nekaj, kar leži znotraj nas, ampak je nekaj, kar sproti nastaja pod vplivom okolja. O tem nas v svoji knjigi Identiteta pouči Paul Verhaeghe, vodilni evropski psihoterapevt in psihiater. 
 Dejstvo je, da z leti vsi potemnimo, tudi ljudje s temnejšimi lasmi. Gre za vprašanje, ali smo dovzetni za te spremembe in ali si želimo odrasti in svoj mladostni žar zamenjati z modrostjo in močjo. Vsekakor lahko razumemo najstnico, ki še nima dobro izoblikovane osebnosti in si barva lase na belo, modro in rdeče, težje pa je gledati zrele dame, ki svojo energijo usmerjajo le v videz in pozabljajo na moč karakterja ter skladnost videza. Navsezadnje vsi dobro vemo, da je lepota osebe odvisna od njenega žara, osebnosti in ne od barvnega odtenka las.
Ženske z živimi in sijočimi lasmi so vzor negovanosti, samozavesti in zdravja.
 Zavest namesto modnih trendov.
Modne trende in potrošniški duh časa je potrebno zamenjati z zavestjo o osebni vrednosti in ozaveščenostjo glede škodljivosti kemičnih barv ter ostalih izdelkov za »nego« in oblikovanje las. Hiter tempo življenja od žensk terja uspešnost v zasebnem življenju kot tudi uspešno kariero. Potrošniški kapitalizem jim narekuje učinkovitost in obljublja družbeno odobravanje. A če se že želite barvati, se odločite vsaj za rastlinsko barvanje, ki res terja malo več časa in prilagodljivost, ne bo pa vam napravilo dolgotrajne škode. Čas, prilagodljivost in potrpežljivost so odlike ženstvenosti. Pomanjkanje časa in denarja pa sta skoraj vedno znaka duhovne revščine. Ženska je zdaj postala instrument produkcije. Še nobeni dami se nikoli iz salona ni mudilo domov ljubimkat s svojim partnerjem ali na obisk k prijateljem, delat pa vedno. Kaj ni že skrajni čas, da ponovno razmislimo o svojih prioritetah in si temeljito odgovorimo na vprašanje, zakaj to počnemo.
Ženske z naravno nego las so lahko vzor negovanosti, samozavesti in zdravja. To pa še zdaleč ne pomeni, da bo s takšno nego vaš izgled postal dolgočasen. V 15 letih je postala rastlinska nega tako kompleksna, da se urejenosti in današnjim standardom oblikovanja las ni potrebno odpovedati, kvečjemu lahko pridobimo. Nazaj lahko dobimo svojo osebnost in svoje lase, ki so kot del telesa, pomemben energijski organ in ne le modna frizura.