POGOSTA VPRAŠANJA O RASTLINSKEM BARVANJU LAS

POGOSTA VPRAŠANJA O RASTLINSKEM BARVANJU LAS

Kategorija: EKO NEGA LAS IN KOŽE

Kako se pripraviti na barvanje z naravnimi barvami?
Na rastlinsko barvanje ste pripravljeni, če želite imeti z leti vedno več las, sijoče, zdrave in žive lase ter zdravo lasišče brez luskavice, prhljaja in prekomernega maščenja. V ekološkem frizerskem našem salonu Živa Centra je pri prvem barvanju vedno eno urno svetovanje, hkrati pa se vam razkrijejo vsi postopki uspešnega rastlinskega barvanj in nege. Ker je rastlinsko barvanje in nega las popolnoma drugačna od konvencionalne, zahteva drugačen postopek in tudi drugačno rutinsko nego. Če ste si pripravljeni vzeti nekaj časa in zamenjati obstoječo rutino z novo, boste pri tem zelo uspešni in zadovoljni.
Zakaj se odločiti za barvanje las z naravnimi barvami?
Lasje so živ vitalen organ in odraz našega psihofizičnega stanja oziroma zdravja. Lasje so kot rastlinice s čebulico, po katerih tečejo elekroliti. So sistem antenic s katerimi intuitivno zaznavamo in ohranjajo življenjsko energijo t.i. orgonsko energijo oziroma či okoli našega telesa. 
S kemičnim barvanjem namreč permanentno poškodujemo lasno strukturo, tako povrhnjico kot skorjo s pigmentnimi celicami. Po kemičnem barvanju lasje niso več živi in ne opravljajo več svoje funkcije zaradi mehanske poškodbe. Po drugi strani pa pride pri vsakem barvanju do velikega vnosa škodljivih kemikalij v telo, četudi delamo le pramena. Vse kar damo namreč na lasišče se takoj absorbira v krvni obtok in v kemičnih barvah je veliko zdravju škodljivih sestavin, mnoge med njimi so celo rakotvorne. Naj jih nekaj naštejem: amonjak, peroksid, rakotvorne amonijeve soli, ki nadomeščajo amonjak v barvah brez amonjaka, azo barvila, formaldehid, natrijev resorcin, svinčev acetat, ITD.
100 % rastlinske barve pa so mešanica zdravilnih zelišč. Mnoge rastline uporabljajo ajurvedski zdravniki za zdravljenje. Ta zelišča izjemno dobro vplivajo na lasišče in obložijo in zaščitijo lase z barvno glazuro. Ne poškodujejo lasne povrhnjice, kot tudi ne skorje las, saj ostanejo pigmentne celice intaktne. Lasje so po rastlinskem barvanju sijoči, zdravi in živi. Se ne lomijo, ne izpadajo, se ne cepijo, lasišče pa ostaja zdravo.
Kot vidite so argumenti kar precej na strani rastlinskega barvanja.
Se lahko kdaj pobarvamo sami doma (če ni časa, smo na dopustu) ali moramo vedno v salon?
Seveda se lahko sami barvamo doma po priloženih navodilih. Obiskovalke našega salona pa so dodatno seznanjene z zelo učinkovitim postopkom barvanja kot tudi nege las in lasišča. Ekološki frizerski salon v Živa Centru je pravzaprav pravi velnes za lasišče in lase, kjer lase oblikujemo in stranke naučimo: kako regenerirati poškodovane lase, kako okrepiti lasne korenine, pospešiti rast las, odpraviti težave z lasiščem. Oborožimo jih s triki kako z rastlinskimi pigmenti pobarvamo lase, še posebej sive. Še danes velja namreč prepričanje, da se sivih las ne da pobarvati z rastlinskimi pigmenti ali pa da blond rastlinski odtenki ne obstajajo.

Na kakšen način poteka barvanje in koliko časa traja?
Barvanje v našem salonu je sestavljeno iz ajurvedske masaže lasišča in las s toplimi ajurvedskimi olji. Ta olja so prilagojena različnim tipom oziroma težavam, kot so izpadanje las, tanjšanje las, alopecija, prhljaj, luskavica, preobilno maščenje lasišča, srbečica in presuho lasišče. Sledi maska iz posebne vulkanske gline rassoul in z zeliščem rhita, ki ne izsušita las in lasišča, hkrati pa dobro očistita lasišče in lase vse odvečne kože, smol, silikonov in PVP-jev, torej snovi, ki jih dodajajo v konvencionalne šampone, regeneratorje in ostale izdelke za oblikovanje las. Te sestavine povzročajo učinek polivinil vrečke in jih je potrebno za učinkovito rastlinsko barvanje odstraniti. Sledi umivanje in sušenje las ter nanos rastlinske barvne mešanice oziroma zeliščnega tretmaja. Pri prvem obisku je vedno vključeno enourno svetovanje, kjer strankam svetujemo in razložimo zakaj so lasje pomemben organ, čemu služijo in zakaj jih ne moremo tretirati le kot frizuro. Stranke naučimo kako z leti do vedno več las, kako obnovimo in pospešimo njihovo rast in kaj delamo, da imamo zdravo lasišče. Barvanje las traja od 40 min do treh ur. To je odvisno od osnovnega barvnega odtenka in kakšne rezultate želimo na koncu. Npr. zelo hitro so pobarvane gospe, ki nimajo dosti sivih las, neglede na želen barvni odtenek. Stranke s precej sivine, ki imajo rade blond, barkrene in rdeče odtenke so pobarvane prav tako v približno eni uri. Najdlje pa so pri nas temnolaske oziroma črnolaske, kjer je njihov procent sivih las prevladujoč. Seveda je naš eko frizerski salon urejen kot velnes, kjer lahko dame na udobnih kavčih počivajo, berejo, si privošlijo savno, manikuro, pedikuro, depilacijo ali nego obraza. Vsa področja podkrepljena z strokovnostjo in naravnimi ekološkimi izdelki.

Kakšne odtenke lahko dosežemo in katerih ne moremo? Lahko lase posvetlimo?
Večina rastlinskih pigmentov so primarno ajurvedska zdravilna zelišča. Z njimi v ajurvedi zdravijo različne tegobe, pri nas pa jih uporabljamo kot pigmente. Torej so vsi naši pigmenti neagresivni in neinvazivni. 
Kemična barva nepovratno uniči lasno povrhnjico in vse pigmentne celice skorje. Vsak las je namreč živ 3-5 let dokler ga ne izčešemo oziroma pobarvamo s kemično barvo. Zato je las po kemičnem barvanju ali prelivih mrtev in na otip kot stara slamnata metla. 
Rastlinski pigmenti so pozitivno nabite molekule z velikostjo, ki ne more prodreti v lasno strukturo. Rastlinski pigmenti lase ovijejo kot plašč. Lase negujejo, dajejo jim volumen, sijaj in zaščitno glazuro. Povrhnjica in pigmentne celice ostanejo pri tem nepoškodovane, kar pomeni, da je končni rezultat barvanja seštevek našega pigmenta skupaj z nanešenimi pigmenti. Zato naravna rjavolaska, ki nima sivih las ne more biti blond. So pa lahko blond vse stranke, ki so bile v mladosti svetlolase ali so pa so jih že prekrili sivi lasje. Tudi originalna temnolaska z pretežno sivimi lasmi je lahko svetlolasa. Naše stranke so torej blondinke, rdečelaske, brinetke in črnolaske v vseh možnih barvnih odtenkih.

Lahko naredimo z naravnimi barvami pramene?
Seveda, vendar jih večinoma ni potrebno delati. Rastlinske barve ne barvajo nujno »na čelado«. Sledijo naravni pigmentaciji, ki pa je po navadi pestra. Veliko naših strank njihove prijateljice sprašujejo kdo jim je naredil tako natančne pramene po celi dolžini las. To je zato, ker lahko sive lase pustimo rahlo svetlejše od našega naravnega pigmenta. Hkrati pa je z rastlinskimi pigmenti obarvan las živ in lahko po pramenih poleti tudi posvetli.

Jih lahko pobarvamo v tehniki 'ombre'?
Seveda.

Kaj pa modni rahlo rožnati ali modri odtenki na svetlih oz. temnih laseh?
Na modo, ki jo diktira potrošništvo se pri nas ne oziramo. Naš trend je vedno bil in bo: zdravi, gosti, sijoči in živi lasje na zdravem lasišču. Za take odtenke je treba lase popolnoma poškodovati, mi pa se zavedamo da so lasje pomemben organ in ne le frizura. Za igrivost in domišljijo pa lahko uporabimo čudovite lasulje, ki jih lahko odložimo kadarkoli želimo in s tem ne ogrožamo svojega zdravja.

Koliko časa barva zdrži na laseh?
Barva je po tretjem do četrtem zaporednem nanosu pravzaprav bolj obstojna kot kemična barva, saj pride do plastenja zeliščne pigmentacije na netaktnih laseh, kjer se barva ne izpira tako kot na poroznih kemično tretiranih laseh.

Kako negujemo z naravno barvo pobarvane lase?
Lase negujemo z ekološkimi certificiranimi zeliščnimi šamponi, regeneratorji in ekološkimi izdelki za oblikovanje las: geli, pene, lak, fluidi, serumi, suhimi olji. Vsi izdelki so na osnovi rastlin, kot so bambus, med, pivo, kokosovo olje, arganovo olje, shikakai,  itd. Lasišče in lase pred vsakim umivanjem redno oljimo z ajurvedskimi olji. Lasišče namreč tako kot domači vrt potrebuje dobro »gnojenje«, živi lasje pa so »naraven material«, ki ga je potrebno negovati, da se ne izsuši. Eden boljših tretmajev in mask pa je prav rastlinsko barvanje, saj zelišča bogatijo lasne korenine, preprečujejo mastnost, prhljaj, ipd in hkrati ovijejo, zaščitijo, odebelijo lase in če želimo dodatno pigmentirajo oziroma obarvajo lase. Namesto plastičnih glavnikov in krtač pa raje uporabljamo trajnostne lesene glavnike in krtače, ki ne naredijo statične elektrike, torej mehansko ne poškodujejo las. Les je tudi naravni baktericid, torej je bolj čist od plastike in vsekakor bolj ekološki.

Prvi ekološki frizerski salon v Sloveniji vodi Mirjam M. Korez, univ. diplomirana biologinja
Ekološki frizerski in lepotilni salon Živa Center
Tomačevo 27
1000 Ljubljana
 www.zivacenter.si
FB Zdravi lasje
 info@zivacenter.si
kontaktni telefon: 041404773